Jenaplanbasisschool Jeanne d'Arc (Tilburg) | Scholen op de kaart (2024)

Le Bourgetstraat 21 5042 TG Tilburg

Jenaplanbasisschool Jeanne d'Arc (Tilburg) | Scholen op de kaart (1)
  • Basisonderwijs
  • Rooms-katholiek
  • Jenaplan
  • 125 leerlingen
  • Download de Schoolgids

In het kort

Toelichting van de school

“Waar mensen groeien” is voelbaar het kloppend hart van onze school. Voor ons is elk kind uniek in zijn ontwikkeling, talenten en leerstijl. Zo is iedereen verschillend en niemand leeft alleen. Vanuit dat vertrekpunt willen wij onze kinderen zoveel mogelijk bagage mee geven zodat zij met vertrouwen als zelfredzame, kritische burgers de wijde wereld in kunnen gaan: in relatie met zichzelf, de ander en de wereld.

Missie en visie

  • Wat is de missie en visie van deze school?

    Missie en visie van de school

    We willen Mensen Zien Groeien!

    Dat vraagt een school die voorbij de opdracht van een school gaat, een Community. Dat vraagt een school waar pedagogische tact de norm is en grote kennis over leerprocessen gewoon. Dat vraagt een school die is ingericht om te ontdekken en leren.

    Dat vraagt een school waar ouders en stamgroepleiders overtuigd zijn van de talenten en ontwikkelmogelijkheden van kinderen en alles doen om de kinderen daarbij te ondersteunen.

    Dat vraagt een school waar de kernpartners vanuit gemeente, kinderopvang, jongerenwerk, gezondheid, bibliotheek en taalspecialisten samenwerken om een juist aanbod neer te zetten

    Dat vraagt passie van alle betrokkenen om de Community school wezenlijk te laten bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen

    It takes a community to raise a child!

    Jenaplanbasisschool Jeanne d’Arc ontwikkelt zich binnen de beweging van de Community school (samen met oa. basisschool Hubertus, kinderopvang, R-Newt kids, GGD, Gemeente Tilburg en andere partners), tot een (leer)gemeenschap voor kinderen van 0 tot 14 jaar. De school verwordt tot een inspirerende ontmoetings-/oefenplaats voor iedereen in de buurt. Want; ‘It takes a community to raise a child’. We vragen iedereen rondom het kind en zijn gezin een steentje bij te dragen in de ontwikkeling van het kind. Naast onderwijs krijgt talentontwikkeling een belangrijkere plaats in het geheel, een netwerk van intensieve verbindingen waardoor kinderen alle kansen krijgen zich te verwonderen, te blijven ontdekken en te exploreren. Dat doen we niet alleen maar in samenwerking met alle partners, waarbij we allen uitgaan van: wat we kinderen gunnen, het zichtbaar maken van groei, ontwikkeling samen willen versterken en ondersteunen in de opvoedkundige taak van ouders. Dat doen we zeker ook vanuit verschillende culturen waar we leren leven en leren leren van en met elkaar. We zorgen ervoor dat talenten van de kinderen tot hun recht komen en kinderen vaardigheden leren die ze nodig hebben om zelfredzaam en verantwoordelijk de samenleving in te kunnen stappen.

  • Op welke manier geeft deze school invulling aan de identiteit?

    De signatuur is Rooms Katholiek. We hebben respect voor alle levensovertuigingen. Er is ruimte om feestdagen te vieren vanuit diverse culturen en geloven.

    Gegevens schoolbestuur
    Onze school maakt deel uit van de Stichting Xpect Primair. Xpect Primair bestuurt in Tilburg 26 basisscholen waar dagelijks ruim 7600 leerlingen onderwijs volgen. De stichting telt ruim 750 werknemers. Onze missie, visie, ambities en waarden treft u aan op de website www.xpectprimair.nl

    De bestuurders van de stichting zijn mevrouw mr. Carin Zandbergen en mevrouw Astrid Plagmeijer MBA. Het Bestuursbureau is gehuisvest aan de Ringbaan-Oost 240 te Tilburg.

    Contactgegevens:
    Stichting Xpect Primair
    Postbus 60285002 AA Tilburg
    T: 013 – 4648230
    E: bestuur@xpectprimair.nl
    W: www.xpectprimair.nl

Kenmerken van de school

  • Community School
  • Jenaplanbasisschool
  • Mensen zien groeien
  • Stevige basis
  • Wereldwijs

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Het aantal leerlingen bepaalt of de school groot is of klein. Je ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op deze school. Tijdens het schooljaar kan het aantal natuurlijk iets veranderen. De school kan je alles vertellen over het verloop van het aantal leerlingen en of er een duidelijke oorzaak is voor eventuele schommelingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
125
Landelijk gemiddelde
214

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

  • Alles wat je wilt weten over de opvang:

    Hoe wordt opvang geregeld?

    Opvang voor schooltijd
    • Er is geen opvang
    Tussenschoolse opvang
    • In samenwerking met ouders
    Opvang na schooltijd
    • Er is geen opvang

    Waar vindt de opvang plaats?

    Opvang voor schooltijd
    Er is geen opvang
    Tussenschoolse opvang
    In het schoolgebouw
    Opvang na schooltijd
    Er is geen opvang

    Zijn er kosten voor de ouders?

    Opvang voor schooltijd
    Er is geen opvang
    Tussenschoolse opvang
    Nee
    Opvang na schooltijd
    Er is geen opvang
  • Wanneer zijn de vrije dagen en schoolvakanties?

    VanTot en met
    Herfstvakantie16-10-202320-10-2023
    Kerstvakantie25-12-202305-01-2024
    Voorjaarsvakantie12-02-202416-02-2024
    Meivakantie22-04-202403-05-2024
    Zomervakantie08-07-202416-08-2024
    Toelichting van de school

    Studiedagen

    27 september 2023

    6 december 2023

    26 januari 2024

    10 april 2024

    12 juni 2024

    Verlengde vrijdagen.
    Dit betekent dat de kinderen op vrijdag tot 15.00 uur naar school gaan. Deze middagen gebruiken we om samen de schoolprojecten af te sluiten.

    29 september 2023

    27 oktober 2023

    2 februari 2024

    28 juni 2024

  • Is er opvang tijdens vrije dagen en schoolvakanties?

    Nee

  • Wie is op welke momenten bereikbaar?

    DagenTijden
    LeerkrachtenAlle dagen van de weekna schooltijd
    Interne begeleiderdinsdag, donderdag en vrijdagop afspraak
    Directiema, di, wo en vrop afspraak
    Schoolmaatschappelijk werkerdonderdagVanaf 8:30 en op afspraak
    Toelichting van de school

    De stamgroepleiders zijn op alle dagen na schooltijd te spreken voor ouders. Als u er zeker van wilt zijn dat zij ook tijd hebben, adviseren wij om een afspraak te maken. Bij aanvang van de schooltijd willen de stamgroepleiders hun aandacht geven aan de kinderen die binnenkomen.

    De interne begeleider is op meerdere dagen op school. U kunt een afspraak met haar maken via de stamgroepleider of hem rechtstreeks aanspreken.

    Met de directeur kunt u telefonisch of persoonlijk een afspraak maken.

    De schoolmaatschappelijk werker is op donderdag aanwezig.

Weergave Schooltijden en opvang

Welk rooster hanteert deze school?

Traditionele schooltijden

middagpauze, één of meerdere middagen per week vrij

Opmerkingen bij het rooster
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

Handige informatie

  • Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?

    Ouders en school gaan met elkaar een verbintenis aan om kinderen optimaal te helpen met hun ontwikkeling. We werken met een school-overeenkomst, het Educatief Partnerschap. Het is een document met afspraken tussen school en ouders waarin de wederzijdse verantwoordelijkheden, rechten en plichten van ouders en school worden omschreven. Het document is opgenomen in het aanmeldformulier. Beide ouders ondertekenen dit.

    Bij vragen of voor onafhankelijk advies kunt u terecht bij ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.

  • Op welke manier informeert deze school de ouders?

    Drie keer per jaar vindt er een driehoekgesprek plaats tussen kind-ouder-stamgroepleider. In dit gesprek staat de ontwikkeling van het kind centraal, evenals de vraag wat ouders en stamgroepleider kunnen doen om het kind hierbij te ondersteunen. Er is altijd mogelijkheid om met elkaar nader in gesprek te gaan als de situatie dit vraagt. Het initiatief hiervoor kan bij het kind, de ouder of de stamgroepleider liggen.

    Ouders worden geïnformeerd over algemene zaken over de school via een maandelijkse nieuwsbrief en via de schoolapp.

  • Hoe kunnen ouders meedenken en -praten over het beleid?

    Ouders praten mee via:

    • Ouderraad
    • Medezeggenschapsraad
  • Wat is de klachtenregeling?

    • Interne procedure bij klachtenOuders kunnen zich met klachten altijd wenden tot de stamgroepleider van hun kind. Als zij daar onvoldoende gehoor vinden kunnen zij terecht bij de directeur van de school. Deze zal in samenspraak met ouders en leerkracht de klacht in behandeling nemen. Mochten ouders hier niet tevreden over zijn dan kunnen zij zich wenden tot het college van bestuur van de Stichting Xpect Primair.

    • Fusie
      Per 1 januari 2023 is Xpect Primair gefuseerd met een deel van de Kinderopvanggroep te Tilburg. Door de fusie kan onze stichting zich verder ontwikkelen tot een organisatie voor kindontwikkeling, met een aanbod van zowel kinderopvang als primair onderwijs. Stichting Xpect Primair biedt daardoor niet alleen goed basisonderwijs, maar is hierdoor ook in staat om goede kinderopvang te bieden, waarbij onderwijs en opvang zo optimaal mogelijk op elkaar wordt afgestemd.

    SamenwerkingsverbandHet bevoegd gezag van de school is aangesloten bij het samenwerkingsverband Plein 013.

    Adres: J. Asselbergsweg 38
    5026 RR Tilburg
    Postbus 1372 5004 BJ Tilburg
    Telefoon: 013 – 21 00 13 0
    E-mail: info@plein013.nl
    Website: www.plein013.nl

    • Gezamenlijk afspraken en regelingen
      Voor onderstaande praktische onderwerpen en regelingen zijn binnen de stichting afspraken gemaakt die gelden voor alle scholen van Xpect Primair. Actuele informatie over deze onderwerpen vindt u op de website van de stichting www.xpectprimair.nl. Op aanvraag is een papieren versie van onderstaande documenten te verkrijgen bij de directie van de school.
      - pesten
      - informatieplicht aan gescheiden ouders, verzorgers
      - leerplicht en verlof
      - toelating, schorsing en verwijdering van leerlingen
      - seksueel misbruik
      - medisch handelen
      - kledingvoorschriften
      - dyslexie
      - beleid sponsoring
      - privacy beleid
      - klachtenregeling

    Privacy, hoe we omgaan met persoonsgegevens
    De gegevens die over leerlingen gaan, noemen we persoonsgegevens. In het Informatiebeveiliging en Privacybeleid(IBP) van het schoolbestuur, waaronder het privacyreglement, is beschreven hoe de school omgaat met persoonsgegevens, en wat de rechten zijn van ouders en leerlingen.

    De GMR heeft ingestemd met het IBP.

    Wij maken alleen gebruik van persoonsgegevens als dat nodig is voor het leren en begeleiden van onze leerlingen, en voor de organisatie die daarvoor nodig is. De meeste gegevens ontvangen wij van ouders bij de inschrijving op onze school. Daarnaast registreren leerkrachten en ondersteunend personeel gegevens over leerlingen, bijvoorbeeld cijfers en vorderingen. Soms worden er bijzondere persoonsgegevens geregistreerd als dat nodig voor de juiste begeleiding van een leerling, zoals medische gegevens (denk aan dyslexie of ADHD).

    De leerlinggegevens worden opgeslagen in ons digitale administratiesysteem ParnasSys. Dit programma is beveiligd en toegang tot die gegevens is beperkt tot medewerkers van de stichting die de gegevens strikt noodzakelijk nodig hebben voor de uitvoering van hun werkzaamheden.

    Tijdens de lessen maken wij gebruik van digitale leermiddelen. Hiervoor wordt een beperkte set met persoonsgegevens uitgewisseld met leveranciers om bijvoorbeeld een leerling te identificeren als die inlogt. Wij hebben met leveranciers duidelijke afspraken gemaakt over de gegevens die ze van ons krijgen. De leverancier mag de leerlinggegevens alleen gebruiken als wij daar toestemming voor geven. De afspraken hierover worden vastgelegd in een verwerkersovereenkomst. Daarnaast kan het nodig zijn dat wij gegevens uitwisselen met andere externe partijen, denk daarbij aan de Dienst Uitvoering Onderwijs van het ministerie van onderwijs. Als voor de uitwisseling geen wettelijke verplichting bestaat, dan vragen wij u vooraf toestemming om met deze partijen gegevens te mogen uitwisselen.

    Bij de inschrijving van uw kind(eren) vragen wij u om toestemming voor het gebruik van foto-en videomateriaal, het delen van uw contactgegevens met andere ouders en het gebruik van sociale media door uw kind(eren). U hebt te allen tijde het recht om deze toestemming te wijzigen. De school vraagt ouders nadrukkelijk om terughoudend te zijn met het maken van foto’s en video’s binnen de school. Het is voor ouders niet toegestaan om foto’s/video’s die gemaakt zijn op school te delen via sociale media of te gebruiken voor commerciële doeleinden.

    Heeft u vragen of klachten met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens dan kunt dit kenbaar maken via een mail aan de schoolleiding. Mocht u uw vraag direct aan onze Functionaris Gegevensbescherming, dhr. mr. M. van Diggele, willen stellen dan kunt u dit doen door te mailen aan: fg@privacyopschool.nl

    ToestemmingsverklaringJaarlijks vinden er activiteiten plaats, waarvoor toestemming nodig is van de ouders.- Leerlingen worden binnen of buiten de klas geholpen door stagiaires en/of ondersteuners om de gewenste begeleiding uit te voeren.

    - Er zijn regelmatig uitstapjes in het kader van bijv. natuuronderwijs, museumbezoek, voorstellingen, of sportevenement. De kinderen gaan dan lopend, op de fiets of met de bus. Als het niet anders kan wordt er gebruik gemaakt van auto’s. Van ouders die leerlingen per auto vervoeren verwachten we dat zij een ‘ongevallen- en inzittendenverzekering’ hebben en voldoende gordels om de kinderen veilig te kunnen vervoeren.
    - Op school wordt met computers gewerkt, waarbij kinderen ook gebruik kunnen maken van internet. In principe wordt er alleen gewerkt met onderwijssites op ‘kennisnet’, of sites, die via ‘kennisnet’ bereikt kunnen worden (zoals ‘Jeugdjournaal’, ‘Klokhuis’).
    - De school heeft een eigen website, waarop ook foto’s geplaatst worden van activiteiten op school. Op deze foto’s zijn de kinderen zichtbaar en herkenbaar.
    - Soms worden er op school video-opnames gemaakt. Bijvoorbeeld door studenten van de PABO of 7 andere opleidingsscholen. Het is dan niet te voorkomen dat ook andere kinderen op de video zichtbaar zijn. De opnames worden niet voor andere doeleinden gebruikt en na gebruik gewist.
    - Leerkrachten hebben toegang tot de leerlingendossiers van de kinderen, waarmee ze werken. Soms werken ook studenten met deze gegevens als zij opdrachten uitvoeren voor hun opleiding. Wanneer gegevens gebruikt worden voor verslagen is dat altijd zonder namen. In het kader van de wet op de privacy is hiervoor toestemming nodig van de ouders. U kunt uw bezwaar tegen één of meerdere activiteiten kenbaar maken bij de directeur. Als u niet reageert, gaan wij ervan uit dat u instemt.

  • Bij welke activiteiten werkt de school samen met ouders?

    OuderraadOuders uit de ouderraad helpen bij feestelijke en bijzondere activiteiten. Deze ouders schakelen andere ouders in bij activiteiten waar nodig.

    Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad
    Alle 26 scholen van de stichting Xpect Primair hebben gezamenlijke een GMR. Van iedere school neemt een teamlid en een ouder deel. In de GMR worden zaken besproken en besloten die de gehele stichting betreffen.

    Medezeggenschapsraad

    Er zitten 3 ouders in de medezeggenschapsraad. Zij denken mee over het beleid van de school. De MR kenmerkt zich door een pro-actieve houding. Maandelijks hebben zij overleg in samenwerking met de directeur.

    OverblijvenHet overblijven wordt georganiseerd door ouders. Zij waken over een gezellige en ontspannen pauze tussen de middag.

  • Wat is de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage?

    €27,00

    Wat wordt met dat geld gedaan?

    • Kerst
    • Schoolreis
    • Sinterklaas
    • Afscheid groep 8
    • Feestweek einde schooljaar
    • Traktatie bij avond vierdaagse

    Zijn er overige vrijwillige schoolkosten?

    Ja

    Wat wordt daarmee betaald?

    Schoolkamp
    Aan ouders van kinderen uit groep 7-8 wordt een extra bijdrage van € 50,- gevraagd om het schoolkamp te bekostigen.

    Extra informatie over ouderbijdrage

    De ouderbijdrage wordt ingezet om activiteiten te bekostigen die niet in de schoolbegroting vanuit de financiering van de overheid zijn opgenomen. De bijdrage is vrijwillig en komt geheel ten goede aan de kinderen.

    Natuurlijk hebben wij alle begrip voor situaties waarin mensen wel willen betalen maar dit niet kunnen. Indien u wil maar niet kunt betalen kunt u contact opnemen met de directeur om een betalingsregeling af te spreken of om te kijken of er andere mogelijkheden zijn. Uiteraard worden er geen kinderen uitgesloten van activiteiten wanneer de vrijwillige ouderbijdrage niet betaald is.

  • Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?

    Over schoolverzuim

    Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.

    Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
    • bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
    • bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
    • voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.

    Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.

    Hoe melden ouders hun kind ziek?

    Verlof / ziek

    Leerlingen zijn leerplichtig vanaf de eerste dag van de maand volgend op hun vijfde verjaardag. Vanaf die datum is het niet mogelijk om extra vrije dagen te verlenen. In bijzondere gevallen kunt u een schriftelijke aanvraag indienen bij de directie. De school houdt zich aan de regels die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de gemeente Tilburg en Stichting Xpect Primair hebben opgesteld en wijkt niet van deze regels af. Wij verzoeken u van te voren geplande bezoeken aan huisarts, tandarts en specialist graag bij voorkeur buiten de schooluren afspreken.

    Bij ziekte van uw kind verzoeken wij u dit tijdig aan ons door te geven; uiterlijk ’s ochtends voor 8:30 uur. Dit kan via de parro app.

    Niet geoorloofd schoolverzuim wordt gemeld bij de leerplichtambtenaar van de gemeente Tilburg.

    Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?

    In bijzondere gevallen kunnen wij van het normale lesrooster afwijken. Wilt u van het lesrooster afwijken, dan kunt u bij de directie 10 dagen van te voren schriftelijk verlof aanvragen. Voor formulieren voor de verlofaanvraag kunt u bij de administratie terecht. Wij houden ons op school aan de richtlijnen voor verlof zoals de gemeente Tilburg die in wetgeving heeft vastgesteld.Verzuim dat niet is aangevraagd, ongeoorloofd verzuim na een afgewezen verzoek en verzuim zonder mededeling van ziekte wordt doorgezet naar de leerplichtambtenaar van de gemeente Tilburg.
  • Wat is het toelatingsbeleid?

    Als u belangstelling heeft voor de school kunt u een afspraak maken voor een persoonlijke rondleiding. Indien u na de rondleiding over wilt gaan tot aanmelding vult u een aanmeldformulier in. Na inleveren van een volledig ingevuld formulier heeft de school 6 weken de tijd om tot een besluit te komen om uw kind wel of niet te plaatsen. Als de ondersteuningsvraag van uw kind niet passend is bij de school gaan we samen op zoek naar alternatieven.

Waar wonen de leerlingen van deze school?

In welk postcodegebied wonen de leerlingen van deze school?

PostcodegebiedAantal leerlingenPercentage
50429878,4%
504464,8%
503754%
5011<5
5014<5
5022<5
5036<5
5038<5
5041<5
5045<5
5046<5
5106<5

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Schoolklimaat en veiligheid is een belangrijk item. Niet alleen voor onze school maar voor de hele stichting Xpect Primair.

Onze externe Vertrouwenspersonen zijn
Mevr. J. De Fretes
Tel: 06-21293342

Dhr. A. Schoenmakers
Tel: 06-46052901

Xpect Primair is aangesloten bij deLandelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC), www.onderwijsgeschillen.nl

Voor de school geldt dat de jenaplanwerkwijze een gezamenlijke verantwoordelijkheid stimuleert voor de sfeer op school. "Vraag het de kinderen" is een begrip. Dit betekent niet dat kinderen de baas zijn op school, maar wel dat kinderen serieus genomen worden in het gesprek over hoe dingen beter kunnen. Als kinderen zich veilig voelen komen zij tot ontwikkeling en kunnen zij hun talenten verzilveren.

Het bijgevoegde schoolveiligheidsplan maakt de verbinding tussen de diverse beleidsstukken die we op school hanteren waarin veiligheid en het stimuleren van actief burgerschap hand in hand gaan.

  • Schoolveiligheidsplan
  • Anti-pestprotocol
  • Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld
  • 202207schoolanalysesocialeveiligheid (docx)
  • Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?

    Om kinderen goed sociaal gedrag aan te leren hanteren we de gesprekskring. Dagelijkse situaties worden besproken en de kinderen denken samen met de stamgroepleider na over hoe dingen lopen, waarom zij zo lopen en wat er anders kan.

    Als de sociale situatie in een groep er om vraagt maken we gebruik van trainingen op maat om de sfeer te verbeteren zoals Rots & Water.

    Zowel de gesprekskringen als projecten zijn gericht op het versterken van sociale vaardigheden en weerbaarheid en dus voorkomen van pesten.

    Een jenaplanschool is een school waar je leert samenleven.
    Zie bijlage voor ons anti-pestprotocol.

  • Hoe toetst de school de sociale veiligheid?

    De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Zien!.

    Toelichting van de school

    Monitoring van de sociale en fysieke veiligheid

    De stamgroepleiders vullen 2 maal per jaar de observatielijsten in van ZIEN! In groep 1/2 de observatielijn van KIJK. Daarnaast vullen de kinderen van groep 5 tot en met 8 de leerlingvragenlijsten in van dit volgsysteem. Op basis van de resultaten van ZIEN! en KIJK maken we 2 maal per jaar een analyse.

    Om kinderen veilig de overstap van het PO naar het VO te laten maken bieden we in groep 8 het school-loopbaan-traject aan en het project MATTIES in samenwerking met Contour de Twern. Kinderen verkennen het VO in al zijn facetten en bespreken wat zij nodig hebben om de stap goed te kunnen maken.

    Daarnaast nemen we iedere 4 jaar de volledige Quikscan van RI&E af. Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) beschrijft de risico's in het bedrijf op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers. Hiermee krijgt een werkgever snel inzicht in de situatie en kan hij zien waar verbeteringen in de school nodig zijn. Iedere 2 jaar de Quikscan met vragen voor de collega's om te zorgen voor een veilige werkomgeving.

    Grensoverschrijdend gedrag ouders
    Wat ouders moeten weten:Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt op onze scholen. Ook onze medewerkers. Daarom deze afspraken. We verwachten dat alle ouders zich hieraan houden.
    ? Ouders gedragen zich beleefd, vriendelijk en respectvol tegenover medewerkers van de school, de leerlingen en andere ouders op het schoolterrein.
    ? Ouders praten op een beleefde, vriendelijke en respectvolle manier met medewerkers van de school, de leerlingen en andere ouders op het schoolterrein.
    ? Wanneer ouders zich ergens druk over maken of zich ergens zorgen over maken, nemen zij daarover contact op met een van de leerkrachten of met de directeur. Dit gebeurt niet waar leerlingen of andere ouders bij zijn.
    ? Ook wanneer ouders zich druk of zorgen maken over het gedrag van een andere ouder of het kind van een andere ouder nemen zij daarover contact op met een van de leerkrachten of de directeur.
    ? Ouders zorgen ervoor dat hierbij geen kinderen aanwezig zijn, ook niet die van henzelf.

    Houdt u zich niet aan deze afspraken en wordt er door u bijvoorbeeld geschreeuwd, gescholden, gedreigd of gevochten in de school of op het schoolterrein dan nemen we de volgende stappen:
    1. De leerkracht gaat met u in gesprek. Als het nodig is, is de directeur daarbij aanwezig. Het verslag van dit gesprek met daarin de gemaakte afspraken wordt met u gedeeld zodat u dit nog eens op uw gemak door kunt lezen wanneer u weer rustig bent.
    2. Gebeurt het toch weer dat u grensoverschrijdend gedrag laat zien, dan stelt de directeur een contactregeling op. U mag dan bijvoorbeeld alleen nog contact met school opnemen via de directeur of de intern begeleider. Dit duurt 4 tot 6 weken. We zorgen in deze tijd voor een vaste contactpersoon. De directeur laat het bestuur weten dat er een contactregeling met u is.
    3. Mochten de voorgaande stappen ook niet voldoende zijn dan neemt het bestuur het over. U wordt uitgenodigd om te komen praten over uw grensoverschrijdende gedrag en er wordt door het bestuur een toegangsverbod opgesteld. Dit betekent dat u minimaal 4 weken en maximaal 6 maanden niet op het schoolplein en in de school mag komen. En helpt zelfs dat niet, dan kan uw kind worden verwijderd van school. We zorgen er dan natuurlijk wel voor dat er een andere school wordt geregeld voor uw kind en dat we de leerplicht en de Inspectie op de hoogte stellen.
    Tot slot:
    In geval van verbaal of lichamelijk geweld of het ernstig in gevaar brengen van leerlingen of personeel wordt door de leerkracht of de directeur aangifte gedaan bij de politie. Als er sprake is van (ernstige) bedreiging, wordt aangifte gedaan door het bestuur. Ook zullen de wijkagent en de veiligheidscoördinator van de gemeente Tilburg worden ingelicht.

    Handle with Care
    Onze school doet mee aan ‘Handle with Care’ waarin wij samenwerken met de gemeente. Het doel hiervan is om een leerling, die huiselijk geweld en/of kindermishandeling heeft meegemaakt en waarbij de politie is ingeschakeld, op school een veilige omgeving te bieden. Uit onderzoek blijkt dat dit veel verschil uitmaakt.

    De stamgroepleider kan hem of haar dan tot steun zijn en op dat moment rekening houden met wat de leerling nodig heeft. Het is goed dat een leerling zich op dat moment gehoord, gezien en begrepen voelt. Door deze aandacht kan een leerling eerder tot rust komen, kan de leerling sneller herstellen van wat hij of zij heeft meegemaakt en kan mogelijke schade worden voorkomen. Om de leerling deze ondersteuning te kunnen bieden, wordt onze school door middel van een ‘Handle with Care-signaal’ geïnformeerd.

    Als de politie voor een situatie van huiselijk geweld wordt ingeschakeld, dan zorgt de gemeente (via leerplicht) er vervolgens alleen voor dat de volgende gegevens worden doorgegeven aan de directeur of de intern begeleider van de school:
    - de naam van de leerling;
    - de geboortedatum van de leerling;
    - het signaal ‘Handle with Care’.
    Bijzonderheden en details over de huiselijke situatie worden niet met ons gedeeld.

    De directeur of intern begeleider die het signaal ontvangen heeft, neemt zo snel mogelijk contact op met de stamgroepleider van de betreffende leerling om de leerling zo de ondersteuning te kunnen bieden die nodig is. De stamgroepleider kan de leerling laten blijken dat hij of zij er voor de leerling is of ruimte geven om zijn of haar verhaal te doen als daar behoefte aan is. Een toets van die dag kan bijvoorbeeld verzet worden naar een andere dag, of de leerling mag tijdens de les op een rustig plekje zitten om even tot rust te komen. De groepsleerkracht of intern begeleider neemt contact op met ouders om hen te informeren over de genomen stappen op school.

    Als school gaan wij heel zorgvuldig om met het signaal. Het signaal delen we alleen met de collega’s die hierover geïnformeerd moeten worden. Bovendien slaan we het signaal niet op en registreren we het niet in een systeem. Het doel van ‘Handle with Care’ is puur om zo snel als mogelijk de leerling de dag na huiselijk geweld de ondersteuning te bieden die hij of zij nodig heeft. Het signaal is daarom nergens terug te vinden. Wilt u meer weten over Handle with Care, neemt u dan gerust contact met ons op.

  • Wie is de anti-pestcoördinator of vertrouwenspersoon?

    Anti-pestcoördinator

    Mevr. Merel Grootswagers

    Stuur een e-mail

    Vertrouwenspersoon

    Mevr. Inge Haverhals

    Stuur een e-mail

Jenaplanbasisschool Jeanne d'Arc (Tilburg) | Scholen op de kaart (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 6126

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.