Kinclova nesmrtelná rozlučka se Spartou: gólem Laziu trefil 60 milionů - iDNES.cz (2024)

Kinclova nesmrtelná rozlučka se Spartou: gólem Laziu trefil 60 milionů - iDNES.cz (1)


Zvìtšit fotografii

Marek Kincl oslavuje gól proti Laziu, který v roce 2003 zajistil Spartì postup ze základní skupiny Ligy mistrù.| foto:Profimedia.cz

V mrazivém prosinci 2003 vstøelil Laziu jeden z nejpamátnìjších gólù èeské pohárové historie.

Tehdy byl Kincl na vrcholu kariéry, dnes je zarostlý a s lehkou nadváhou, ale fotbal hraje poøád.

Trochu jsem se bál, že rozhovor odmítnete, protože vᚠzlatý gól z poslední vteøiny je teï všude. Nejste na vzpomínky alergický?
Vùbec. Spíš mi teprve teï dochází, co všechno ten gól znamenal. Tehdy byly veliké oslavy, senzaènì jsme se Spartou postoupili do osmifinále Ligy mistrù, hodnì se o tom psalo. Byl jsem chvíli hrdina, ale jinak jsem si øíkal: Za dva tøi roky si nikdo nevzpomene.

Vidíte, vzpomíná se poøád.
Ubìhlo deset let a slavilo se výroèí. Teï na Letnou pøijelo Lazio a vzpomíná se znovu. Teprve poznávám dùležitost toho gólu. Je nesmrtelný a já jsem poctìn.

I televizní štáb, který pøipravuje Magazín Ligy mistrù, za vámi nedávno pøijel, že?
Dost jsem se divil. Dìlali rozhovor se mnou a s Karlem Poborským, který na gól centroval. Když vidím záznam té chvíle, jak køièím a svlékám si dres, poøád mi naskakuje husí kùže. A teï vzpomínky ožívají ještì víc. Sparta mì dokonce pozvala na zájezd do Øíma, což je krásné pøekvapení. Beru s sebou i Marka juniora, aby vidìl, proti jakému klubu jeho táta zažil vrchol kariéry. Snad bude mít øeditelka Rakouského gymnázia pochopení, že si pro syna vyprosím dvoudenní volno.

Marek Kincl ze Sparty vítìzný gól proti Laziu také obreèel.

Proè by ne? Vy pøece na Rakouském gymnáziu pracujete.
Nedávno jsem tam nastoupil jako vrátný a zároveò pomáhám správci, s èím je potøeba. Dìti odrùstají, doma jsem se nudil a tahle práce mì baví. A tøeba bych mohl suplovat tìlocvik, když bude uèitel nemocný. Trenérskou licenci mám.

Tak ještì chvíli k fotbalu, jestli mùžu. Tenkrát jste pro Spartu vystøelil 60 milionù korun, ale na osmifinále s AC Milán už jste nezùstal. Nebylo vám to líto?
V týdnu pøed zápasem s Laziem jsem letìl do Ruska, abych podepsal smlouvu s Petrohradem, takže jsem to nemohl brát nijak lítostivì. Naopak jsem byl nadšený z toho, èím mì poslední zápas za Spartu obdaroval.

Dokonalé louèení.
Pøál bych to každému. Skonèil jsem na absolutním a neèekaném vrcholu. Když si vzpomenu, jak tøi roky pøede mnou konèil Horst Siegl.

Myslíte, jak pokazil penaltu v­ Lize mistrù proti Bordeaux?
Letná se mu celou kariéru klanìla, ale odcházel vypískaný. Na mì se èasto pískalo a odcházel jsem jako hrdina. Satisfakce jako hrom.

Jenže v Petrohradì vás hned odstavili. Proè to trenér Petržela udìlal?
To bych taky rád vìdìl. Že prý potøebuje dùrazného útoèníka, øíkal mi. Bylo mi tøicet a cítil jsem se nabušený. Jenže on mì v prvním zápase vystøídal o poloèase a pak už jsem nedostal èuchnout. Dodnes nechápu, proè si mì tam vzal. Mohl jsem sice zùstat a brát krásné peníze, ale chtìl jsem ještì kopat.

Rapid Vídeò vám všechno vynahradil, viïte?
Za to dìkuju dodnes. Tøi úžasné roky, fantazie. Život ve Vídni, relax, skvìlí fanoušci, rakouský titul, znovu Liga mistrù.

Na slávu Antonína Panenky jste sice nedosáhl, ale muselo to být krásné.
Neskuteèné! A mimochodem, na Panenku nemá nikdo. Jen co se ve Vídni objeví, je haló. Ale naše parta si taky získala renomé. Devìt let se nevyhrál titul, až za nás. Dodnes nás Rapid zve na své zápasy.

Vy poøád kopete, i když jen amatérskou 1. A tøídu ve Zbuzanech. Nechybí vám velká scéna?
Je mi tøiaètyøicet, nežiju ve snách. Takže nechybí! Baví mì fotbal, který hraju. Vlastnì jsem vdìèný, že ještì vùbec mùžu hrát. Pøed tøemi lety jsem byl na operaci s plotýnkami, protože záda už tu moji váhu neunesla. Nevìdìl jsem, co to se mnou udìlá.

Nechci být nezdvoøilý, ale mìl jste hodnì pøes metrák?
Pìtadevadesát kilo jsem mìl už v­ Rapidu, když jsme kopali Ligu mistrù. Se stovkou jsem dohrával ligu za støížkovskou Bohemku. Pak to šlo ještì trochu nahoru. Nejsem zrovna ten typ, který mùže jíst co*koli a nepøibírá. Musím se pravidelnì udržovat.

Zkoušel jste nehrát?
Zkoušel, jenže za dvì nedìle už jsem mìl zase roupy: Sakra, kam bych si šel kopnout? Den po zápase se mi sice blbì vstává, ale potøebuju to.

Dokdy?
Asi poèkám, až skonèí Jarda Jágr, který je o rok starší než já.

Útoèníci se s pøibývajícími lety spíš zatahují do obrany, ale vás tohle míjí. Proè?
Když si pøedstavím, že bych ty mladé gepardy mìl honit, tak jsem zpocený už teï. Každý soupeø má vpøedu bìhavé kluky, na to já nemám. I když je pravda, že kdysi ve Spartì jsem jednou stopera hrál. Sice z nouze a na pár minut, ale špatnì to nedopadlo. Gól jsme s Brnem nedostali.

Nìjak jsme zamluvili to Lazio, Marku. Vìøíte, že by Sparta mohla vyhrát znovu a pøipravit si slušnou šanci do odvety?
Pokud zopakuje výkon s Krasnodarem, který mì velmi mile pøekvapil, tak urèitì vìøím. Za naší éry bylo Lazio nabité: Peruzzi, Stam, Albertini, Stankoviè... Co jméno, to hvìzda. Souèasný tým tak silný není, navíc má výsledkovou krizi, ale poøád bych si nedovolil tvrdit, že je to padesát na padesát. Doufám, že Sparta zase pøekvapí.

Kinclova nesmrtelná rozlučka se Spartou: gólem Laziu trefil 60 milionů - iDNES.cz (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5784

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.