Řím – legenda, která Vás nadchne | Cesty Itálií (2024)

Řím, hlavní město Itálie a centrum křesťanského světa. Nikde jinde nezáří tolik rozmanitých pokladů jako zde. Přezdívka „Věčné město“ vychází z jeho skoro 3 000 let staré historie a schopnosti překonat nespočet hrozeb a tragédií. Řím není týdenní dovolená, ale celoživotní láska.

Řím – legenda, která Vás nadchne | Cesty Itálií (1)

Trochu z historie

Podle legendy založili město v roce 753 před naším letopočtem Romulus a Remus. Během sporu o název Romulus bratra zavraždil a stal se prvním ze sedmi králů. Posledního, tyrana Tarquinia Superba, svrhl lid a už v 6. st. př. n. l nastolil první republiku světa. Vždy dva demokraticky volení zástupci měli hlavně chránit lid. Přesto se jejich moc čas od času neúměrně zvýšila a vše vyvrcholilo vraždou Julia Caesara. Po následující občanské válce trvající 17 let, byla vláda v roce 27 před n. l. kompletně soustředěna do rukou jednoho člověka (Augustus – první císař).

Řím – legenda, která Vás nadchne | Cesty Itálií (2)

Moc a síla impéria rostla a vrcholu dosáhla během následujících tří století. Nesmrtelnost si zajistili uznáním křesťanství, jehož vyznavači byli dlouhodobě stíhání a víru povolil až Konstantina v roce 313 (Edikt milánský). Již o sedm let později položili základy první bazilice Sv. Petra na místě jeho mučednické smrti. Status náboženského centra s malými výjimkami trvá dodnes.

Za začátek úpadku je považováno přesunutí vlády do nového hlavního města – Konstantinopole a rozdělení říše na Západní a Východní. Zatímco Byzantská (východní) vzkvétala, v Západořímské došlo k naprostému chaosu a Řím čas od času navštívili barbaři a důkladně plenili. Definitivní konec nastal roku 476 sesazením posledního císaře Romula Augusta.

Následující staletí město ovládal papež a rostla moc několika rodů. Vrchol a zlatý věk Říma se opět vrátil v období mezi 15. a 18. stoletím, kdy byly nejen za podpory hlav církve vybudovány nádherné budovy a renesanční nebo barokní umělci vytvořili nespočet fantastických děl.

Hlavním městem sjednocené Itálie se Řím stal v roce 1871…

Současnost

Řím – legenda, která Vás nadchne | Cesty Itálií (3)

V současnosti je Řím obrovskou metropolí trvale obsazenou miliony turistů. Každý rok přijede až 10 milionů zahraničních návštěvníků, což město řadí mezi nejoblíbenější destinace světa. Největší davy míří zejména do historických míst, kde se tvořily dějiny lidstva. Hodně láká i nezaměnitelná gastronomie a nesmírně bohaté umělecké sbírky.

Zajímavosti

Řím – legenda, která Vás nadchne | Cesty Itálií (4)

Historický Řím se nachází na sedmi pahorcích. Podle legendy byl založen na pahorku Palatin (společná vstupenka s Koloseem a Forem Romanem).

Pitná voda pro všechny bývá k dispozici v ulicích a náměstích, kde je v provozu mnoho kašen. Voda je opravdu pitná a obyvatelé města toho skutečně využívají. Nazývají se „il Nasone“, v překladu velký nos.

Divoké kočky jako součást dědictví žijí snad všude. Podle odhadů jich jsou statisíce. Najdete je i v nejstarších památkách a velmi si oblíbily „útulek“ v Torre di Argentina. Místě, kde byl zavražděn Gaius Julius Caesar. Místní obyvatelé pro své oblíbence zajišťují péči i stravu.

Naše tipy

Nechtějte poznat vše. Rozmyslete si, co chcete vidět a podle toho si naplánujte cestu. Řím je natolik bohatý, že ať půjdete kamkoliv, vždy objevíte nádherná místa.

Jiná chuť zmrzliny Vás nadchne. Doporučujeme zajít například do jedné z nejstarších a nejlepších – Giolitti.. Od prvního kornoutu už nechodíme jinam.

Informace na cestu

Příjezd

Kvůli dlouhodobě kritické dopravní situaci není vhodné jezdit autem do centra, pokud nemáte zajištěné parkování (u hotelu, v garážích) předem. Způsob řízení místních obyvatel může být pro Čechy šokem a doporučujeme předvídat chování ostatních řidičů. Zároveň se hodí dostatek odvahy, jinak nemusíte z vedlejší silnice po dlouhou dobu najet na hlavní. Dodržování předpisů rozhodně není zvykem hlavně v silném provozu a místní si upravují pravidla podle nálady. Zástupci města si to vše uvědomují a vytvořili excelentní systém veřejné dopravy.

Letadlo

Dvě hlavní letiště dokáží ročně odbavit na 50 mil. cestujících. Fiumicino, suverénně nejvytíženější v Itálii, leží na jihozápadě, menší Ciampino na jihovýchodě.

Z Fiumicina do města jezdí autobus (5 €), taxi (fixní cena 48 € do centra) a vlak Leonardo Express (14 €), který končí na nádraží Termini. Regionální linka FL1 potom rozváží turisty do ostatních míst. Zaplatíte méně (8 €), ale budete na cestě déle. U Ciampina zatím vlak nestaví, takže vybíráte pouze autobus (od 4 €) nebo taxi (30 € do centra).

Vlak

Řím – legenda, která Vás nadchne | Cesty Itálií (5)

Hlavní nádraží v centru se jmenuje Termini station a je jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů Itálie. Končí zde dálkové spoje ze všech velkých měst nejen Itálie, ale i ostatních států.

Zároveň se stalo centrem hromadné dopravy Říma, takže se po příjezdu pohodlně dostanete na libovolné místo. Pod povrchem se protínají dvě linky metra, přestoupit můžete i na nespočet autobusů a tramvaj.

Po setmění Vám ale nedoporučujeme pohybovat se v okolí. Stanice bývá označována za jedno z nejnebezpečnějších míst, kde se schází mnoho zlodějů a jiných pochybných existencí. Vydejte se raději hned dále. Metrem ke Koloseu jsou to dvě stanice, do historické části 2 kilometry pěšky. Pohybujte se suverénně, jako byste tu bydleli od narození.

Auto

Obecně nedoporučujeme do města autem ani vjíždět, pokud nemáte zajištěno parkování u hotelu. Centrum je omezeno ZTL zónou, kam smějí pouze residenti a ubytovaní hosté. Zjistěte si proto předem, kde se můžete pohybovat. Hotel by Vám měl doporučit cestu, parkování, případně zajistit povolení k vjezdu.

Pokud jste ubytováni mimo město, je výhodné při návštěvě využít parkovací domy podél metra. Disponují dostatečnou kapacitou a při ceně 1,5 € za 12 hodin nenajdete lepší možnost. Za metro zaplatíte 1,5 € a platí 100 minut.

Doprava na místě

Řím vybudoval širokou a kvalitní hromadnou dopravu. Metro má tři linky, do centra v současnosti vedou dvě (špatně se staví mezi památkami). Stále se rozšiřuje linka C, takže v blízké budoucnosti můžeme očekávat další zlepšení. Dvě hlavní trasy (A a B) se kříží ve stanici Termini station (hlavní nádraží) a zavezou Vás všech nejatraktivnějších míst. Kam nedosáhne metro, jezdí autobusy, trolejbusy, tramvaje nebo příměstské vlaky.

Lístek stojí 1,5 € na 100 minut s libovolným množstvím přestupů u autobusů, do metra po označení vstoupíte pouze jednou (zajišťují turnikety). Časová jízdenka: 7 €/den (výhoda v neomezeném použití metra), 12,50 €/tři dny a 18 €/7 dní. Veřejnou dopravu provozu společnost ATAC, kde také získáte všechny aktuální informace.

Slevové/zvýhodněné karty

Řím – legenda, která Vás nadchne | Cesty Itálií (6)

Zvýhodněné turistické karty nemusí být vždy finančně zajímavé. Promyslete si dopředu, co chcete vidět. Osobně využívám Roma Pass. Po dobu 48 hodin není nutné kupovat jízdenky na MHD a hlídat jejich platnost, mohu přeskočit frontu u některých památek a získat slevu u dalších.

Roma Pass – platnost od prvního použití na vstupu do muzea nebo jiné památky, nebo průchodem turniketu metra. Umožňuje neomezené použití hromadné dopravy na území města včetně vybraných příměstských vlaků (Lido, Ciampino). Velkou výhodou je přímý přístup například do Kolosea, kde není nutné čekat ve frontě na lístky.
48 hodin – 32 €, volný vstup do prvního navštíveného muzea nebo archeologického místa
72 hodin – 52 €, volný vstup do prvních dvou navštívených muzeí nebo archeologických míst.

Turistické info/kanceláře

Turismoroma – portál poskytující nepřeberné množství informací o dění ve městě.
www.060608.it – portál úzce spojený s předchozím. Umožňuje vyhledávat informace pro turisty z více zdrojů.
CoopCulture – zajímavá stránka pro plánování cesty nejen v Římě, ale i ostatních městech. Obsahuje popis zajímavých míst, itineráře nebo možnost zakoupení vstupenek online.

Užitečné odkazy

Letiště: Aeroporti di Roma – informace o příletech a odletech, o místní dopravě, ceny, jízdní řády, atd.
Hromadná doprava: ATAC – vše o městské hromadné dopravě
Mapa hromadné dopravy: “Roma Metro Bus” map
Vatikánská muzea: www.museivaticani.va – vše o vatikánských muzeích. Pokud plánujete návštěvu, zde zakupte vstupenky v předstihu.
Opera: www.operaroma.it

Co vidět v Římě

• Forum Romanum
Koloseum
• Vatikán
• Pantheon
• Kapitolská muzea – nejstarší muzeum na světě
• Piazza Navona
• Fontána Trévi
• Basilika sv. Petra
• Campo dei Fiori – vyhlášený trh
• Most Milvio – most zamilovaných
• Španělské schody
• Largo Argentina
• Ostia Antica
• Tivoli
• Vila Borghese a okolní zahrady

Významní občané

• Romulus
• Marcus Tullius Cicero
• Gaius Julius Caesar
• Marcus Antonius
• Augustus
• Giordano Bruno
• Raphael Santi (Sanzio)
• Bernini
• Michelangelo Buonarroti
• Caravaggio
• Federico Fellini
• Sophia Loren
• Sergio Leone
• Eros Ramazzotti

Řím – legenda, která Vás nadchne | Cesty Itálií (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5788

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.