Tips om je PS5 zo schoon en snel mogelijk te houden (2024)

Terwijl je PlayStation 5 rustig in een hoekje of televisiemeubel staat, kan hij veel stof vergaren. Met deze tips kan je je PS5 goed en veilig schoonmaken en ervoor zorgen dat de console zo snel mogelijk blijft.

Schakel de PS5 helemaal uit

Voordat je begint met het schoonmaken van je PlayStation 5, is het verstandig om wat voorbereidende maatregelen te nemen. Als de console nog aangesloten is, dan heb je namelijk kans dat er kortsluiting ontstaat, wat schade kan opleveren aan je PS5 of andere aangesloten apparaten.

Zorg er dus eerst voor dat je PlayStation 5 compleet is afgesloten - dus ook niet in standby-modus staat - en haal vervolgens de stroomkabel eruit, zodat hij niet meer is aangesloten. Het is ook verstandig om eventuele accessoires of andere kabels te verwijderen tijdens het schoonmaken.

Als je echt veilig aan de slag wil gaan, dan is het handig om de console af te sluiten ongeveer 20 minuten voordat je gaat schoonmaken. Dan heeft de PS5 namelijk genoeg tijd om compleet af te koelen, zodat je ook niet ineens voor onaangename verrassingen komt te staan met de temperatuur van het apparaat - wat nog weleens kan oplopen met een flinke stofverzameling.

Gebruik een zacht microvezel doekje

Om de console schoon te maken heb je misschien het idee dat je hard te werk moet gaan, maar dat is niet het geval. De buitenkant van de PlayStation 5 is namelijk grotendeels gemaakt van plastic. Wanneer je daar overheen gaat met ruw materiaal, zoals een klassieke schuurspons of een borstel, dan zal je veel krassen achterlaten op de buitenkant.

Het meest verstandige is om gebruik te maken van een microvezel doek. Niet alleen is het materiaal zacht en zorgt het dus niet voor schade op je PS5, het heeft ook een perfecte eigenschap om apparaten te ontdoen van stof. Microvezel is namelijk positief geladen, waardoor het negatief geladen deeltjes - zoals stof - aantrekt als een magneet.

Ga een paar keer met een microvezel doek over de buitenkant van je PlayStation 5 heen en je kan er zeker van zijn dat het grootste gedeelte van het overgrote deel van het stof afscheid neemt van de console. Let er wel op dat je het doekje niet nat maakt. Anders heb je kans dat er vocht in de PS5 komt te zitten en dat kan flink wat schade opleveren.

Lees ook

Tips om je PS5 zo schoon en snel mogelijk te houden (2)Dit is de slechts scorende PlayStation game ooit

Spuit de ventilatoren schoon

Over ventilatoren gesproken, dat is één van de belangrijkste plekken om schoon te maken. Als de console aanstaat, dan is het apparaat constant bezig om warme lucht naar buiten te blazen. Daardoor wordt alleen ook stof aangetrokken, wat in de ventilatoren gaat zitten en na verloop van tijd - en met genoeg stofopbouw - kan de warme lucht niet meer goed worden afgevoerd. Het resultaat is dat de performance van je PS5 achteruit kan gaan, omdat de hardware binnen te warm wordt en gaat throttlen.

Zoals gezegd is het niet verstandig om met een natte doek aan de slag te gaan en die waarschuwing geldt dubbel als je de ventilatoren gaat schoonmaken. Het lijkt een goed idee om een microvezel doek te gebruiken, maar door er een doek langs te halen heb je kans dat je het stof juist de PS5 in duwt.

De beste manier om de ventilatoren schoon te maken, is daarom perslucht. Door de ventilatoren vanaf de zijkant te ‘bespuiten’ met lucht, kan je het stof eenvoudig wegblazen. Het is wel verstandig om dit buiten te doen, zodat de stof niet binnen blijft hangen en voordat je het weet weer zijn weg heeft gevonden naar de PS5.

Tips om je PS5 zo schoon en snel mogelijk te houden (3)

Perslucht 500ML - Made in EU - Compressed Air - Air Duster - Spuitbus - Drijfgas

EUR12.3113.99

Op voorraad

Koop opbol.

Maak de console van binnen schoon

Wil je niet alleen de buitenkant schoonmaken, maar ook de binnenkant, dan is dat zeker een optie. Let er alleen wel op dat je hier extra voorzichtig moet zijn, omdat je nog dichterbij de delicate hardware zit.

Als je de covers verwijdert, dan heb je toegang tot de intake van de PS5, de plek waar schone lucht naar binnen wordt getrokken om de onderdelen te koelen. Net zoals de uitgang zal ook hier waarschijnlijk de nodige opbouw van stof zitten.

Je kan het stof ook hier weghalen door middel van compressed air, maar blaas het niet direct op de intake. Net zoals met de andere ventilatoren is het belangrijk om vanaf de zijkant te spuiten, zodat het stof wordt verwijderd en juist niet in de console wordt geblazen.

Zorg dat je PS5 op de juiste plek staat

Met je eigen gezondheid telt het mantra ‘voorkomen is beter dan genezen’ en dat is ook het geval voor je PlayStation 5. Anders moet je binnen de kortste keren opnieuw het hele schoonmaakproces doorlopen. Daarom is het belangrijk om te checken waar je je console neerzet.

Zet je hem neer op een stoffige plek, zoals helemaal in de hoek van je woonkamer, dan is de kans groot dat hij snel weer vies is - helemaal als hij omringd wordt door andere elektronische apparaten die stof aantrekken. Als je de optie hebt, is het dus aan te raden om hem neer te zetten op een schone(re) plek.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de PlayStation 5 kan ademen. Die ventilatoren moeten namelijk wel goed de warme lucht kunnen lozen. Als je de console vlak tegen een muur aanzet, dan blijft de warme lucht erachter hangen en raakt de PS5 oververhit. Zorg er dus voor dat het apparaat de nodige ademruimte heeft als je hem een lang en snel leven wil gunnen.

Tips om je PS5 zo schoon en snel mogelijk te houden (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5725

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.